Sådan gør du – trin for trin

Jeg bliver mobbet på nettet - hvad gør jeg?

Vi har nedenfor samlet en liste med gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du er udsat for mobning. Det føles måske helt uoverskueligt at skulle gøre noget, hvis du bliver udsat for mobning. Men det er vigtigt, at mobningen bliver stoppet, så du kan få det bedre.

Der kan være stor forskel på, hvordan mobning foregår, og hvordan det opleves. Hvis du ikke synes, at rådene passer til dig, og du har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os. 

Værd at vide, hvis du bliver mobbet

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at det ikke er din skyld, at nogen mobber dig.  
 
Nogle af de børn og unge, som vi har snakket med på SletDet Rådgivningen, skammer sig over at blive mobbet. De føler, at det er deres skyld, at de bliver mobbet. De føler, at de selv har gjort noget, som har startet mobningen, og de kommer til at bebrejde sig selv. 
 
Derfor er det vigtigt for os at fortælle, at mobning aldrig er ens egen skyld. Lige meget hvad du har gjort, fortjener ingen at blive mobbet – heller ikke på nettet. 

Hvis du bliver mobbet på nettet, kan du hurtigt komme til at tænke en masse negative tanker. Derfor er det så vigtigt, at du er modig nok til at fortælle en voksen om mobningen. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde.  

Det kan føles grænseoverskridende og svært at fortælle om mobningen, men ofte kan det også føles rart at tale om det. På den måde ved andre, hvordan du har det. Og det er vigtigt, at du får hjælp til at stoppe mobningen. Mobning er ikke noget, som du skal gå med alene.  

Nogle børn og unge tænker, at de ikke kan gå til de voksne, fordi de føler, at de voksne ikke ved nok om fx sociale medier, eller fordi de frygter, at den voksne vil misforstå situationen. Hvis det er tilfældet, kan du altid ringe til SletDet Rådgivningen. Den voksne, som du taler med, kan også få hjælp hos SletDet Rådgivningen.

Hvis du synes, at det er svært at snakke med en voksen om det, kan det være en god idé at fortælle det til en ven. Så kan I sammen gå til en voksen om mobningen. Nogle gange kan det føles mindre grænseoverskridende at skrive en besked, før du snakker face-to-face. Hvis det alligevel føles for svært at åbne op til personer, som du kender, så er du velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen. Vi vil gerne lytte og hjælpe. 

Nogle gange er det nødvendigt at have bevis for, at du er blevet mobbet. Fx hvis der er behov for at anmelde mobningen. Derfor bør du dokumentere den mobning, du bliver udsat for. Det gør du fx ved at tage screenshots. 

En konkret ting, du kan gøre, er at anmelde mobningen til det sociale medie, hvor mobningen finder sted. Det kan være, at du skal anmelde kommentarer eller privatbeskeder. Bed dine venner og familie om at gøre det samme. Du kan få hjælp til at anmelde i vores slettevejledninger.

I samme omgang kan du blokere personen/personerne, så de ikke længere kan kontakte dig. Det kan du også få hjælp til i vores slettevejledninger. Hvis der ligger materiale på nettet om dig, som du ikke ønsker skal være der, så kan du få hjælp af SletDet Rådgivningen. Vi kan i de fleste tilfælde hjælpe med at fjerne materialet. 

Hvis dem der mobber går i din klasse eller på din skole, er det vigtigt, at du får talt med din lærer om mobningen. 
 
På din skole er der noget, der hedder en antimobbestrategi, der også involverer mobning på nettet. Det betyder, at skolen skal have en plan for, hvordan de hjælper børn og unge, hvis de bliver udsat for mobning. Din lærer har altså pligt til at hjælpe dig med at få det stoppet. 

Lærere har et ansvar for, at du har det godt i skolen – og det gælder også, hvis du bliver mobbet på nettet af nogle fra din skole. 

Hvis du bliver mobbet på nettet, kan det hurtigt komme til at overtage dine tanker, fordi du ikke kan ‘komme væk’ fra det. Måske tænker du også, at ‘det ikke er så slemt’. Men du fortjener at blive behandlet ordentligt. Mobning på nettet skal stoppes hurtigt.  
 
Det kan føles rigtigt svært at sige fra overfor den mobning på nettet, som du bliver udsat for. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp til det. Du kan fx få en ven til at hjælpe dig med at sige fra, eventuelt fra hans eller hendes profil. Vi vil også anbefale dig at få hjælp fra en voksen. Det kan din ven hjælpe dig med. 

Kender du en, der bliver mobbet? 

Hjælp med at sige fra. Mobning er aldrig okay – heller ikke på nettet. Det kan være rigtigt svært, for den det går ud over at sige fra. Derfor er det godt, hvis du kan hjælpe. Sig fra overfor de hårde eller mobbende kommentarer. 

Tal med din ven. Når man bliver mobbet, kan man føle sig alene. Derfor kan det være godt at vide, at der findes én, der passer på én og bekymrer sig om én. Fortæl til personen, at det ikke er hans/hendes skyld.   

Tal med en voksen om det. Mobning er børnenes problem – men de voksnes ansvar. Derfor er det vigtigt, at du får hjulpet din ven med at få snakket med en voksen.   

Bloker personen og anmeld til det sociale medie. Hvis din ven endnu ikke har blokeret og anmeldt personen til det sociale medie, kan du hjælpe ham/hende med at gøre det. Du kan også selv anmelde personen på det sociale medie. Se evt. slettevejledninger for hjælp. 

Jeg bliver mobbet med gammel YouTube-video?

Se gode fra vores rådgiver Caroline i vores videobrevkasse.

Sådan taler du med en voksen om en ubehagelig oplevelse

Få hjælp til at tale med en voksen, fx en lærer, din mor eller far eller en voksen i dit liv, som du stoler på.