Sådan gør du – trin for trin

Jeg bliver mobbet på nettet - hvad gør jeg?

Her finder du et par gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du bliver udsat for mobning, grimme kommentarer eller andre former for drillerier. Det føles måske uoverskueligt selv at skulle gøre noget, når du bliver mobbet. Men det er vigtigt for, at mobningen kan blive stoppet, og du kan få det bedre.

Der kan være stor forskel på, hvordan mobning foregår, og hvordan det opleves. Hvis du ikke synes, at rådene passer til dig, og du har brug for hjælp til din specifikke situation, kan du altid kontakte SletDet Rådgivningen. 

Værd at vide, hvis du bliver mobbet

Først og fremmest er det vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld, hvis nogen mobber dig.  

En del af de børn og unge, som vi har snakket med på SletDet Rådgivningen, skammer sig over at blive mobbet. De føler, at det er deres egen skyld, at de bliver mobbet. De føler, at de selv har gjort noget, som har startet mobningen, og så kommer de til at bebrejde sig selv. 

Derfor er det vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld, hvis andre mobber dig. Uanset hvad du har gjort, er det aldrig nogensinde i orden at mobbe andre – heller ikke på nettet. 

Hvis du bliver mobbet på nettet, kan det hurtigt komme til at sætte gang i en masse negative tanker. Derfor er det vigtigt, at du er modig nok til at fortælle en voksen om det, der sker, så du kan få hjælp til at håndtere det og få det bedre. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde.  

Det kan føles grænseoverskridende og svært at fortælle andre om mobningen, men det er ofte rart at tale om det. På den måde ved andre nemlig, hvordan du har det, og du kan få hjælp til at stoppe mobningen. Mobning er aldrig noget, som du skal gå med alene.  

Nogle børn og unge tænker, at de ikke kan gå til de voksne, fordi de føler, at de voksne ikke ved nok om sociale medier, eller fordi de frygter, at den voksne vil misforstå situationen og blive vred. Hvis det er tilfældet, kan du altid kontakte SletDet Rådgivningen.

Hvis du synes, at det er svært at snakke med en voksen om det, der sker, kan det være en god idé at fortælle en ven om det. Så kan I sammen gå til en voksen. Det kan måske føles mindre grænseoverskridende at skrive en besked, før du snakker om det face-to-face. Hvis det alligevel føles for svært at åbne op til personer, som du kender, så er du velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen. Vi vil gerne lytte og hjælpe. 

Nogle gange er det nødvendigt at have bevis for, at du er blevet mobbet. For eksempel hvis der er behov for at anmelde mobningen. Derfor bør du dokumentere den mobning, du bliver udsat for. Det gør du for eksempel gøre ved at tage screenshots af de beskeder, kommentarer eller billeder, som det drejer sig om. 

En konkret ting, du kan gøre, er at anmelde mobningen til det sociale medie, hvor det finder sted. Det gør du ved at anmelde de kommentarer, billeder eller privatbeskeder, det drejer sig om. Du kan også bede dine venner og familie om at gøre det samme. Du kan få hjælp til at anmelde i vores vejledninger.

I samme omgang er det en god idé at  blokere personen eller de personer, der udsætter dig for mobning, så de ikke længere kan kontakte dig. Det kan du også få hjælp til i vores slettevejledninger. Hvis der ligger materiale på nettet om dig, som du ikke ønsker skal være der, kan du få hjælp af SletDet Rådgivningen til at håndtere det. Vi kan forhåbentlig hjælpe med at fjerne materialet. 

Hvis dem, der mobber dig, går i din klasse eller på din skole, er det vigtigt, at du taler med din lærer om det, der foregår. 

På din skole er der noget, der hedder en anti-mobbestrategi, der også involverer mobning på nettet. Det betyder, at skolen har en plan for, hvordan de hjælper børn og unge, hvis de bliver udsat for mobning. Din lærer har altså pligt til at hjælpe dig med at få det stoppet, og har også nogle gode redskaber til, hvordan mobningen kan blive stoppet. 

Lærere har ansvar for, at du har det godt i skolen – og det gælder også, hvis du bliver mobbet på nettet af nogle fra din skole. 

Hvis du bliver mobbet på nettet, kan det hurtigt komme til at fylde dine tanker, fordi du ikke kan ‘komme væk’ fra det og få en pause. Måske tænker du, at det ikke er så slemt. Men du fortjener at blive behandlet ordentligt – det er faktisk en ret, du har. Mobning på nettet skal stoppes.  

Det kan dog føles svært at sige fra overfor mobning på nettet. Derfor er det vigtigt, at du får hjælp til det. Du kan for eksempel få en ven til at hjælpe dig med at sige fra, eventuelt fra hans eller hendes profil. Vi vil også anbefale dig at få hjælp fra en voksen. Det kan din ven hjælpe dig med. 

Kender du en, der bliver mobbet? 

Hjælp med at sige fra. Mobning er aldrig i orden – heller ikke på nettet. Det kan være rigtigt svært at sige fra, for den det går ud over. Derfor er det godt, hvis du kan hjælpe. Sig fra over for de hårde eller mobbende kommentarer, beskeder eller billeder. 

Tal med din ven. Når man bliver mobbet, kan man nemt komme til at føle sig alene. Derfor kan det være godt at vide, at der findes nogen, der passer på én og bekymrer sig om én. Fortæl din ven, at det ikke er vedkommendes skyld.   

Tal med en voksen om det. Mobning er børnenes problem – men de voksnes ansvar. Derfor er det vigtigt, at du får hjulpet din ven med at få snakket med en voksen, som kan hjælpe med at håndtere og stoppe mobningen.   

Bloker personen og anmeld mobningen til det sociale medie. Hvis din ven endnu ikke har blokeret og anmeldt personen til det sociale medie, kan du hjælpe ham eller hende med at gøre det. Du kan også selv anmelde personen på det sociale medie. Se evt. vores vejledninger for hjælp. 

Jeg bliver mobbet med gammel YouTube-video

Se gode fra vores rådgiver Caroline i vores videobrevkasse.

Sådan taler du med en voksen om en ubehagelig oplevelse

Få hjælp til at tale med en voksen, fx en lærer, din mor eller far eller en voksen i dit liv, som du stoler på.