Gode råd om digitale krænkelser

Hej voksen! Tak fordi du søger viden om digitale krænkelser. På denne side kan du finde viden om digitale krænkelser og overgreb på nettet – og finde gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du kender et barn eller en ung, der har været udsat for noget voldsomt online. 
 

Hvad er digitale krænkelser?  

Vi ser digitale krænkelser som ubehagelige oplevelser på digitale platforme. Det kan være handlinger, hvor billeder, videoer, indlæg, beskeder eller sider bliver brugt på en måde, så en person føler sig truet, udnyttet, tvunget, udstillet, seksualiseret, diskrimineret, ked af det, bange eller bekymret.   

Vi bruger med vilje en bred definition af digitale krænkelser, for at kunne rådgive og hjælpe i alle typer af digitale situationer, der bliver oplevet som ubehagelige af de børn og unge, der henvender sig til os.  

Vi har udviklet en definition i samarbejde med unge:  

Det er en digital krænkelse, hvis det føles grænseoverskridende for den, det går ud over – men ikke alle digitale krænkelser er ulovlige.  

Vi ved, at 55 procent af børn og unge har oplevet noget ubehageligt online (ADD-projektet, 2023). 13 procent har modtaget intime billeder eller videoer, som de ikke havde lyst til at se, og 3 procent har fået delt intime billeder eller videoer uden samtykke (Rambøll for Red Barnet, 2021). 

Grooming

Medierne fortæller om fænomenet Hurtcore, der bedst beskrives som videoer eller chats, hvor en person nedgør, ydmyger og volder andre skade (både psykisk og fysisk) mod deres vilje.

Afpresning, herunder Sextortion

I starten af 2018 sigtede politiet 1004 personer, hovedsageligt unge, for via Messenger at have delt pornografisk materiale af personer under 18 år.

Grooming

 

Hvad er grooming, hvordan foregår det, hvordan er lovgivningen og hvad skal man være opmærksom på som voksen.

 

Læs mere

Afpresning, herunder Sextortion 

 

Hvad er afpresning og trusler online er, og hvordan er lovgivninge og hvordan kan du hjælpe et barn, der er udsat for afpresning eller trusler? 

Læs mere

Billed- og videodeling uden samtykke  

 

Hvad er billed- og videodeling uden samtykke, og hvordan kan du som voksen hjælpe et barn?

Læs mere

Hjælpemidler til digitale krænkelser

Materialer  

Hjælp til sociale medier  – se hvordan man gør sin profiler mere sikker og og privat og få vejledning i, hvordan man kan anmelde eller slette beskeder, billeder og videoer på forskellige sociale medier.

Politianmeldelse  – hvad skal man vide , hvis man overvejer at lave en politianmeldelse i forbindelse med en digital krænkelse.