Er din ven blevet delt?
Her kan du læse mere om, hvordan du kan være en god ven, hvis en du kender har fået delt intime billeder, videoer eller informationer på nettet.
Rådene er overordnet og meget generelle. Der kan være stor forskel på digitale krænkelser, og derfor er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl om noget eller har brug for råd til din specifikke situation, er du altid velkommen til at kontakte SletDet Rådgivningen.
Det er egentligt utroligt, hvor lidt der skal til i sådan en situation. Der skal bare være ét menneske, der siger fuck de idioter, du er god nok. Det betyder alt.
Citat fra 'DELT – en bog til unge om digitale sexkrænkelser'
af Milla Mølgaard.
Det skal du vide og gøre, hvis din ven er blevet delt
Det kan være en god start, hvis du prøver at lægge mærke til, om din ven er blevet mere isoleret eller ikke har lyst til at tale om sin oplevelse. Når man har været udsat for en ubehagelig oplevelse på nettet, kan der være mange forskellige følelser, for eksempel skyld og skam, også selvom din ven ikke selv er ansvarlig for det, der er sket.
Mange føler, at de ikke har nogen at tale med. Det vigtigste, du som ven kan gøre, er derfor at tale med din ven – og lytte til deres historie. Fortæl din ven, at du er der.
Hvis du vil være en god støtte overfor en, der har fået delt privat eller intimt materiale, er det vigtigt at vise forståelse for, at din ven måske har brug for at trække sig eller skrive mindre i en periode.
Din ven går igennem en svær periode, og det har ikke nødvendigvis noget med dig at gøre. Men din ven kan have brug for at vide, at du er der – uanset om de viser dig det eller siger det direkte. Derfor kan det være godt, at fortælle din ven, at du er der for dem, hvis de har brug for dig.
Delte informationer, billeder og videoer kan desværre hurtigt blive delt og sprede sig hurtigt.
Her på SletDet Rådgivningen har vi vejledninger til, hvordan du kontakter de sociale medier og beder om at få noget anmeldt og slettet.
Det kan være en god idé at hjælpe din ven med at anmelde materialet – og evt. få en voksen til at hjælpe også.
Hvis din ven har fået delt privat materiale på nettet, er det helt naturligt, at du har brug for at tale med nogen om det. Mange af de unge, vi taler med, fortæller, at de føler sig alene i situationen. Det er derfor vigtigt at tale med nogen andre om det, hvis din ven er blevet udsat for en digital krænkelse, så du ikke føler dig ensom og alene om at håndtere problemet.
Hvis du synes, at det er svært at tale med dine forældre eller en anden voksen, du stoler på, kan du måske bruge disse råd til, hvordan du kan tage samtalen.
Det kan være en svær situation at stå i, hvis din ven har fået delt materiale på nettet. Derfor er det godt, at din ven har fortalt dig om det, der er sket. Men det er også vigtigt, at I taler med en voksen om det.
Hjælp derfor din ven med at få det fortalt til en voksen – også selvom din ven har sagt, at du ikke må fortælle det til nogen.
Hvis krænkelsen handler om noget seksuelt, kan det føles flovt at tale med forældre eller en anden voksen om det. Men derfor er det stadig vigtigt, at I taler med en voksen, som I stoler på.
Voksne er ofte bedre til at understrege alvoren og få materialet slettet.
Hvis I ikke har lyst til at gå til jeres forældre, er der så en anden voksen, I stoler på, for eksempel en onkel, nabo eller en lærer? Hvis ikke, kan I altid kontakte en fortrolig rådgivning som os på SletDet Rådgivningen.