Sådan gør du – trin for trin

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver afpresset eller truet?

Det føles måske helt uoverskueligt at skulle gøre noget ved afpresningen lige nu. Det er en voldsom situation at stå i. Men det er en rigtig god idé hurtigt at få hjælp, så du kan få det godt igen. På denne side kan du læse vores guide til, hvordan du trin for trin håndterer din situation med afpresning.  

Det er naturligt at komme i tvivl om, hvad du skal gøre.  Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig, der bliver truet på nettet. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på graden af truslerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os.

Værd at vide, hvis du bliver truet eller afpresset

Det kan være rigtig svært, men hvis du oplever, at nogen afpresser eller truer dig, så er det vigtigt, at du ikke giver efter og giver den, der presser dig, det vedkommende beder om.

Det er vores erfaring, at der ikke kommer noget godt ud af at give afpresseren det, de beder om. 

Måske har du allerede sendt eller gjort noget, som gik over dine grænser. Det er ikke din skyld, og du skal have hjælp til at få det stoppet!

Ofte kan man komme til at tænke, at man selv er ude om det, hvis man bliver truet på nettet. Her er det vigtigt for SletDet at fortælle, at det IKKE er din skyld.

Du har ikke bedt om at stå i denne situation, og du har ikke gjort noget forkert – heller ikke selvom du måske selv har sendt et billede eller andet, som du nu bliver truet med. Den, der har gjort noget forkert, er den, der truer dig. 

Det er ulovligt at true andre med at dele private billeder, videoer eller beskeder.

Det er også ulovligt at tvinge andre til at deltage i seksuel adfærd på nettet, fx ved at presse dem. Det er strafbart.

Det er også ulovligt at manipulere eller lokke personer under 18 år til at gøre seksuelle ting, som de ikke har lyst til, fx sende nøgenbilleder eller lign (grooming).

Her kan du læse mere om lovgivningen om trusler, grooming og afpresning.

Hvis du oplever at blive truet, så er det meget vigtigt, at du ikke går alene med det. Der er ingen, der skal stå alene i sådan en situation. Du er måske nervøs eller bange og har det rigtig skidt. Derfor er det vigtigt at få talt med nogen – også selvom det kan være rigtig svært.

Start måske med at tale med en ven, men gå også til en voksen, som kan hjælpe dig med at få truslerne til at stoppe. En voksen kan også hjælpe med at anmelde sagen til politiet, hvis det er nødvendigt. 

Bliver du truet, afpresset eller groomet, kan det være en god idé at anmelde det til det sociale medie, hvor det foregår. Du skal ikke skrive eller tale med nogen, der ikke vil dig det godt. Det skal stoppes!

Du kan få hjælp til at anmelde og blokere i vores vejledninger.

Anmeld eventuelt truslerne eller afpresningen til politiet. Hvis du anmelder det til politiet, når du er under 18 år, skal dine forældre inddrages. Husk at gemme beviser i sagen, fx screenshots af truslerne.

Du kan også melde grooming til poltitet, fordi grooming er ulovligt fra d. 1 juli 2023.

Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, må du endelig kontakte os. Vi har også lavet en side om politianmeldelse, hvor du kan finde mere information.

For nogle har digitale krænkelser, for eksempel trusler, alvorlige konsekvenser for både den, der har været udsat for krænkelsen, men også for familien og de pårørende. Derfor anbefaler vi, at du søger professionel hjælp til at håndtere de psykiske konsekvenser, hvis du har behov for det. Det kan fx være hos en psykolog eller familieterapeut. Det kan være en god idé at få en voksen til at hjælpe dig.

Hos Red Barnets SletDet Rådgivning kan vi være behjælpelige med henvisning til psykologer, der har været på kursus om digitale krænkelser hos os i samarbejde med Dansk Psykolog Forening. Du er velkommen til at ringe til os for mere information.

Hvis din forsikring ikke dækker psykologhjælp, er der flere andre måder at få økonomisk hjælp på:

  • Du kan i nogle tilfælde få en henvisning til psykologhjælp fra din læge
  • Du kan kontakte Center for Seksuelle Overgreb (over 16 år) eller Center for Socialpædiatri (under 16 år). De kan nemlig hjælpe og vejlede omkring muligheder for psykologhjælp for dig.
  • Du kan også kontakte en anonym rådgivning i din kommune, der kan vejlede omkring mulighederne for psykologhjælp, gruppetilbud eller andre relevante støtteordninger i din kommune. Du kan søge på åben anonym rådgivning, efterfulgt af din kommunes navn, for eksempel ”åben anonym rådgivning Gentofte”. På den måde kan du finde frem til de tilbud, som du kan gøre brug af.

Er du udsat for en digital krænkelse, og har du anmeldt sagen til politiet, kan det være en god idé at anmelde sagen til dit eller dine forældres forsikringsselskab. Jeres forsikring kan give råd og hjælp til eventuelle omkostninger i forbindelse med retshjælp (advokathjælp) eller psykologhjælp, skulle det være nødvendigt.

I nogle sager om digitale krænkelser, kan du have ret til en bistandsadvokat, hvis du har anmeldt krænkelsen til politiet, og hvis din sag skal for retten. Det vil politiet også fortælle dig om, hvis det er muligt for dig at få i din sag.

En bistandsadvokat kan hjælpe dig, rådgive og fortælle om processen for en straffesag. Bistandsadvokaten er altså en fagperson, der ved rigtig meget om, hvordan straffesager foregår, og vedkommende kan hjælpe dig med at svare på dine spørgsmål og evt. tvivl. Bistandsadvokaten kan også tage med dig til afhøring og i retten, hvis du skal være vidne i sagen. På den måde kan man sige, at bistandsadvokaten er din ’hjælper’ undervejs i processen.

En bistandsadvokat er gratis for dig – det vil være enten staten eller din forsikring, der betaler, hvis du har ret til det i sagen.