Mobning på nettet

Mobning er tæt forbundet med alle menneskers behov for at høre til og være en del af et fællesskab. Mobning er aldrig i orden – og det er de voksnes ansvar at stoppe det.

På denne side finder du viden om mobning på nettet. Du kan læse om, hvordan mange børn og unge kan føle efter at blive mobbet eller drillet på nettet. Du kan også blive klogere på dine rettigheder og lovgivningen, når det kommer til mobning.

Hvis du eller en du kender bliver mobbet, kan du finde gode råd til, hvad du kan gøre. 

Du er altid velkommen til at  kontakte SletDet Rådgivningen – vi hjælper hver uge børn og unge med at håndtere ubehagelige oplevelser på nettet. Vi vil også rigtig gerne hjælpe dig.

Sådan kan det føles at blive mobbet

SletDet Rådgivningen taler hver uge med børn og unge, som oplever mobning på sociale medier, får grimme kommentarer eller bliver drillet med profiler. Se hvad andre har oplevet, og hvordan det kan føles.

Sådan gør du - trin for trin

Her har vi samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du eller en du kender, har fået grimme kommentarer, oplever mobbet eller bliver hængt ud på nettet.

Lovgivning og rettigheder

Der findes regler for, hvordan mobning skal håndteres, og du har rettigheder, der skal overholdes. Mobning er ikke i orden, og her kan du læse om lovgivningen og rettigheder, når det kommer til mobning.

Se gode råd fra vores rådgiver

Det kan være meget ubehageligt at få onde kommentarer, blive skrevet grimt til og blive mobbet eller drillet med noget på sociale medier. Det er vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld.

Det kan være en hjælp at tale med en voksen om situationen, fordi det er deres ansvar, at du har det godt og ikke bliver mobbet. Hvis du synes det er svært at række ud til en voksen tæt på, er du altid velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen. 

Få flere gode råd om mobning på nettet

Alle spørgsmål fra videobrevkassen er baseret på rigtige henvendelser til SletDet Rådgivningen.

Se alle videoer med gode råd fra vores vores rådgivere.

 

Spørgsmål om mobning på nettet

Det kan lyde mærkeligt, men mobning kan faktisk være en måde at skabe et fællesskab på. Et fællesskab, hvor man er fælles om at være imod nogle andre. 

Mobningen giver på den måde, dem der mobber, en plads i et fællesskab, som de måske ikke ellers ville have haft, eller som de er bange for at miste. Mobning på nettet hænger ofte sammen med mobning andre steder, fx på skolen.

Der kan være mange grunde til, at personer begynder at mobbe på nettet:   

  • Det er nemmere at ‘gemme sig’ anonymt bag en skærm, uden at nogen finder ud af, hvem det er, der mobber. Derfor kan det virke som om, at personen ikke skal stå til ansvar overfor den, der bliver skrevet til eller om – og kan derfor komme til at sige og gøre ting, som du måske ikke ville gøre face-to-face. Tonen kan hurtigt blive hårdere på nettet.   
  • Når man sidder bag en skærm, kan det være svært at kende den andens reaktion. Det er let at glemme, at der faktisk sidder en ægte person på den anden side, som kan blive rigtig såret af det, der bliver skrevet eller delt.
  • Det er nemmere at skjule mobning på nettet overfor de voksne, fordi mange voksne ikke har TikTok eller andre sociale medier. Netop derfor er det ekstra vigtigt at fortælle det til en voksen, hvis du oplever eller ser mobning på sociale medier. De voksne har et ansvar for at stoppe mobningen.