Mobning på nettet

Mobning handler grundlæggende om, at alle mennesker har behov for at være en del af et fællesskab. Mobning er aldrig i orden og skal stoppes.

På denne side finder du viden om mobning på nettet. Du kan læse om, hvordan det kan føles at blive mobbet eller drillet på nettet. Du kan også blive klogere på dine rettigheder og lovgivningen, når det kommer til mobning.

Hvis du eller en du kender bliver mobbet, kan du finde gode råd til, hvad du kan gøre. 

Du er altid velkommen til at  kontakte SletDet Rådgivningen – vi hjælper hver uge børn og unge med at håndtere ubehagelige oplevelser på nettet. Vi vil også rigtig gerne hjælpe dig.

Sådan føles det at blive mobbet

SletDet Rådgivningen taler hver uge med børn og unge, som oplever mobning på sociale medier, får grimme kommentarer eller bliver drillet med profiler. Se hvad andre har oplevet, og hvordan det kan føles.

Sådan gør du - trin for trin

Her har vi samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du eller en du kender, er blevet kaldt grimme kommentarer, mobbet eller hængt ud på nettet.

Lovgivning og rettigheder

Selvom mobning i de fleste tilfælde ikke er ulovlig, så er der stadig regler for, hvordan der skal tages hånd om det. Mobning er ikke okay. Og hvis du selv oplever det, har du rettigheder!

Tre grunde til mobning på nettet

Det kan lyde mærkeligt, men mobning er faktisk en måde at skabe et fællesskab på. Et fællesskab, hvor man er fælles om at være imod nogle andre. 

Mobningen giver på den måde, dem der mobber, en plads i et fællesskab, som de måske ikke ellers ville have haft, eller som de er bange for at miste. Mobning på nettet hænger tit sammen med mobning i den fysiske verden.

Der kan være mange grunde til, at personer begynder at mobbe på nettet:   

  • Det er nemmere at ‘gemme sig’ anonymt bag en skærm, uden at nogen finder ud af, hvem det er, der mobber. Derfor kan det virke som om, at personen ikke skal stå til ansvar overfor den, der bliver skrevet til eller om – og kan derfor komme til at sige og gøre ting, som man måske ikke ville gøre face-to-face. Derfor kan tonen hurtigt blive hårdere på nettet.   
  • Når man sidder bag en skærm og ikke kan se den andens reaktion, lægger man måske ikke mærke til, at man gør den anden rigtig ked af det. Det er let at glemme, at der faktisk sidder en ægte person på den anden side, som kan blive rigtig såret af det, der bliver skrevet eller delt.   
  • Det er nemmere at skjule mobning på nettet overfor de voksne, fordi de måske ikke har TikTok eller andre sociale medier. Netop derfor er det ekstra vigtigt at fortælle det til en voksen, hvis du oplever eller ser mobning på sociale medier.  

Se gode råd fra vores rådgiver Caroline

Det kan være meget ubehageligt at få onde kommentarer, blive skrevet grimt til og blive mobbet eller drillet med noget på sociale medier. Det er vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld.

Det kan være en hjælp at tale med en voksen om situationen. Hvis du synes det er svært at række ud til en voksen tæt på, er du altid velkommen til at kontakte os på SletDet Rådgivningen. 

Få flere gode råd om mobning på nettet

Alle spørgsmål fra videobrevkassen er baseret på rigtige henvendelser til SletDet Rådgivningen.

Se alle videoer med gode råd fra vores vores rådgivere.