Afpresning

Afpresning sker, hvis du bliver truet eller presset til at gøre noget,  som du ikke har lyst til – og det kan være ulovligt.

På denne side kan du blive klogere på trusler, afpresning og grooming. Du kan læse om lovgivningen, hvordan det kan føles at være udsat for afpresning og trusler. Hvis du selv er blevet afpresset eller truet, kan du finde hjælp til, hvad du skal gøre. 

Du er altid velkommen til at  kontakte SletDet Rådgivningen – vi hjælper hver uge børn og unge med at håndtere ubehagelige oplevelser på nettet. Vi vil også rigtig gerne hjælpe dig! 

Sådan kan det føles at blive afpresset

SletDet Rådgivningen taler med børn og unge, der er blevet afpresset og truet på nettet. Her kan du læse om, hvordan det kan føles.

Sådan gør du - trin for trin

Se hvad du kan gøre, hvis du - eller en du kender - er blevet truet eller afpresset på nettet.


Lovgivning og rettigheder

Hvad siger loven om afpresning og trusler? Og hvad er dine rettigheder?

Her er det vigtigste, du bør vide.

Hvornår kalder vi noget for trusler og afpresning?

Man kan blive truet eller afpresset af personer, man kender, men også af personer, man ikke kender – eller kun kender digitalt.

Derudover kan man føle sig presset til noget, fordi det er ‘sådan man gør’ i vennegruppen. Det kan for eksempel være at dele nøgenbilleder med ens flirt eller lægge billeder eller videoer ud på ens sociale medier, selvom man ikke har lyst.

Trusler og afpresning handler altså om at få overskredet sine grænser online. Det kan være, at:  

  • blive presset til at gøre noget, du ikke har lyst til (eller som føles forkert).
  • blive truet med noget ubehageligt, hvis du ikke gør det, du bliver bedt om. 
  • du tænker, at den, du skriver med, er en, du kan stole på, men i virkeligheden ikke er det.
  • en person pludselig bliver ubehagelig, fordi personen vil have, at du gør noget, du ikke har lyst til, eller som ikke var en del af jeres aftale

Hvad er grooming?

Måske er du stødt på ordet “grooming”? 

I gamle dage kunne man kalde groomere for børnelokkere. Grooming betyder, at en voksen prøver at blive venner med et barn eller en ung for senere at overskride deres grænser. Ofte vil den voksne virke interesseret og som en man kan stole på. Måske den voksne spørger til ens hobbies eller siger søde ting til en. Derfor kan man som barn eller ung blive forvirret, hvis den voksne for eksempel begynder at stille en spørgsmål om sex eller bede en om at sende nøgenbilleder. 

Det kan være svært selv at vide, om man har været udsat for grooming. Hvis du har oplevet noget på nettet, der føles grænseoverskridende eller ubehageligt, er det aldrig en forkert følelse.

Det kan være en hjælp at tale med en voksen om situationen, så du kan få hjælp. Her kan du kan finde gode råd til at tale med en voksen. Du er også velkommen til at kontakte os i SletDet Rådgivningen.   

Et andet valg - ungdomsserie i tre afsnit

Et Andet valg - en ungdomsserie i tre afsnit

Hvad kan du gøre, hvis du bliver krænket på nettet? Følg Mateo, Emma og Elliot med hvert deres problem. Filmene er baseret på virkelige historier fra SletDet Rådgivningen. Husk, at det aldrig er din skyld, hvis du er blevet krænket på nettet – og det er aldrig for sent at få hjælp.

Se gode råd fra vores rådgiver Amalie

Få flere gode råd om afpresning fra vores rådgivere

Der kan være hjælp at hente i vores brevkasse, hvor vi besvarer spørgsmål fra børn og unge om digitale krænkelser. Alle spørgsmål fra videobrevkassen er baseret på rigtige henvendelser til SletDet Rådgivningen. 

Du finder dem her:  Se flere videoer med gode råd fra vores vores rådgivere.