Sådan føles det at blive afpresset og truet

SletDet Rådgivningen taler hver uge med børn og unge, der bliver afpresset og truet på nettet. På denne side kan du se, hvem der har kontaktet os og læse om, hvordan det kan føles. 

6% af børn og unge har oplevet trusler eller afpresning på nettet det seneste år.

Fra rapporten 'Børn og unges oplevelser med digitale krænkelser' (december 2021)

Sådan kan det føles at få trusler og blive afpresset på nettet

Det kan være utrolig svært at være udsat for trusler og afpresning på nettet, og man kan blive i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Man kan blive stresset og have lyst til at gøre, som afpresseren siger, at man skal gøre.  

Overordnet kan afpresning og trusler få en person til at føle sig blandt andet meget ked af det, ydmyget, magtesløs, stresset, hjælpeløs og meget mere. Vi ved, at det for nogle kan føles lige så voldsomt som et fysisk overgreb.   


Forskellige reaktioner

Der kan være mange forskellige reaktioner og følelser – det kommer helt an på situationen og på individet, der bliver udsat for afpresningen. Det afhænger også af, fx biologisk eller socialt køn, kønsidentitet, etnicitet, religion og baggrund.

Ens reaktion kan derudover afhænge af, hvordan andre kommenterer på det, som er sket. Der er nogle, der kommer sig hurtigt over det, mens andre oplever stor krise og har brug for hjælp og støtte til at komme igennem situationen.  

Husk, at det er IKKE din skyld, og du har ikke gjort noget forkert, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet. Det er ikke okay, hvis du bliver presset til at gøre noget, som du ikke har lyst til.  

Se gode råd fra vores rådgiver Amalie

Du finder mange flere spørgsmål fra unge i vores videobrevkasse, se fx:

‘Min ven deler nøgenbillede af andre’

‘Min bedste veninde vil have nøgenbilleder af mig’

Se alle   spørgsmål til videobrevkassen.