Sådan føles det at blive delt mod sin vilje

SletDet Rådgivningen taler hver uge med børn og unge, der har fået delt billeder og videoer mod deres vilje. På denne side kan du læse mere om, hvordan det kan føles at blive delt mod sin vilje.

Når du giver samtykke til noget, betyder det, at du ‘giver lov’. Deling af intime billeder kræver altid samtykke - altså at du frivilligt siger 'ja' til, at nogle fx deler billedet af dig.

Sådan kan det føles

Vi på  SletDet Rådgivningen ved, at der er mange forskellige reaktioner og følelser, hvis man har været udsat for deling uden samtykke. Oplevelsen og konsekvenserne afhænger af forskellige faktorer, eksempelvis biologisk eller socialt køn, kønsidentitet, seksuel orientering, etnicitet, religion osv. Nogle kommer sig hurtigt over det, og andre oplever en stor krise og har brug for hjælp fra en voksen eller måske en psykolog.  

Husk, at det er IKKE din skyld, og du har ikke gjort noget forkert, hvis du har oplevet noget ubehageligt på nettet.

Overordnet kan deling uden samtykke få en person til at føle sig bl.a. meget ked af det, ydmyget, magtesløs, hjælpeløs og meget mere. Vi ved, at en digital krænkelse kan være lige så traumatisk som et fysisk overgreb. Reaktionen på det, der er sket, kan afhænge af mange ting. Det kan fx have betydning, hvad der er sket – og hvor det er sket. Ens reaktion kan også afhænge af, hvordan andre kommenterer på det, som er sket. 

Da Simone var 17 år, blev hun udsat for en voldsom digital krænkelse. Læs mere og se video med Simone, hvor hun fortæller sin historie.

Se gode råd fra vores rådgiver Amalie

Du finder mange flere spørgsmål fra unge i vores videobrevkasse, se fx:

‘Jeg bliver truet med falske nøgenbillede’

‘Min ven deler nøgenbilleder med andre’

Se alle spørgsmål til videobrevkassen.