At tale med en voksen om en ubehagelig oplevelse 

En voksen, du stoler på

På denne side har vi valgt at omtale omsorgsperson som ‘forælder’. Det er ikke sikkert, at den voksen, du stoler mest på, er din forælder, fx din mor eller far. Det kan være, at der er en voksen i dit liv, som du stoler mere på. Det kan være en pædagog, en lærer eller en helt tredje. Uanset hvad, anbefaler vi, at du taler med en voksen, som du stoler på – uanset hvilken relation, du har til dem. 

Derfor er det en god idé at tale med dine forældre 

Du har sikkert hørt det mange gange før: ‘Snak med dine forældre om det. De kan hjælpe dig‘. Det råd giver vi også ofte til unge, der står i en svær situation og har brug for hjælp.  

Mange synes, at det er grænseoverskridende at snakke med deres forældre om de ting, der er virkelig svære. Ofte kan man være nervøs for, hvordan de vil reagere.   

Men hvorfor er det overhovedet en god idé at snakke med sine forældre? Og hvordan finder man modet til at tale med sine forældre om de allermest grænseoverskridende og private ting?

Fem god grunde til at du skal tale dine forældre

Det er naturligt at eksperimentere med sin seksualitet, fx ved at dele intime billeder af sig selv online. Hvis du har fået delt et nøgenbillede eller en video af dig selv uden samtykke, er det vigtigt, at du ved, at det ikke er din skyld. 
   
Mange, som vi har talt med på SletDet Rådgivningen, fortæller, at de har følt skam og skyld, hvis de har fået delt et nøgenbillede uden samtykke. Og vi ved fra forskning, at en seksualiseret digital krænkelse kan være mindst lige så traumatisk som et fysisk overgreb eller en voldtægt.   
   
For det første er det derfor vigtigt, at du ved, at du ikke har gjort noget forkert – også selvom du selv har sendt billedet i første omgang. Du har ikke bedt om at stå i denne situation.   
   
For det andet er det vigtigt, at du ved, at dét, der er blevet gjort mod dig, aldrig er OK. I mange tilfælde kan det faktisk være ulovligt. Derfor er det heller ikke en situation, som du skal stå alene i. Du har brug for hjælp og støtte til at håndtere situationen. 

Dine forældre skal hjælpe dig, hvis du har behov for det. Ifølge børnekonventionen er det en ret, at alle børn og unge har krav på at blive beskyttet.  

Derfor har forældre et ansvar for, at deres børn har det godt. De fleste forældre vil deres børn det allerbedste, men det kan være svært for dem at hjælpe, hvis de ikke ved, hvad du går og kæmper med. 

Hvordan kan de hjælpe, hvis de ikke ved, hvordan du har det? 

Det kan føles grænseoverskridende at fortælle om sine problemer. Men du skal vide, at når man deler sine tanker med en anden person, så bliver problemet ofte ‘mindre’, fordi man ikke står alene med det. 

Man kan sige, at problemet ‘deles’ med den person, man snakker med. På den måde kan man få aflad for nogle af de dårlige tanker, man kæmper med. Derfor kan der også blive plads til nye, gode tanker.   

Det kan være enormt betryggende, at der er nogle, som ved, hvordan man har det. Når man går alene med sine problemer, kan det føles ensomt. Som om ingen ved, hvordan man har det.  

Derfor kan det være en god idé at åbne op overfor en person, man stoler på – det er ofte ens forældre. På den måde kan man få støtte og derved føle sig mindre alene.

Det er en kliche – men husk på, at dine forældre også har været unge engang. Det kan godt være, at de er blevet ‘gamle’ nu. Men tro os – de har også haft svære situationer, hvor de ikke vidste, hvad de skulle gøre, og hvor de havde brug for hjælp. 

Gode råd til at tale med sine forældre 

Vi ved, at det kan være svært at skulle forklare sine forældre, hvilken situation man står i, hvis de ikke engang ved, hvad Snapchat eller Yubo er. Men det er heldigvis ikke så vigtigt, at de kender til alt det tekniske, for det kan SletDet Rådgivningen hjælpe med. Det vigtigste er, at du får åbnet op, så du ikke går med dine problemer alene. 

Sådan taler du med dine forældre om en ubehagelig oplevelse

Det kan være en god idé at overveje flere ting, hvis du ønsker at snakke med dine forældre om en digital krænkelse eller andre svære og grænseoverskridende ting. 

Det kan fx være, om det er nemmest at snakke med begge dine forældre på samme tid, eller om det er rarest at snakke med én af dem. 

På samme måde kan det være godt at overveje, om det er bedst at snakke face-to-face, eller om det fungerer bedre for dig at skrive et brev eller en SMS. For nogle kan det også hjælpe at tage en ven/veninde med til at hjælpe med at støtte under samtalen.  

På samme måde kan det være godt at overveje, hvor og på hvilket tidspunkt I skal snakke sammen. Det kan være rart at snakke et sted, hvor man er tryg og ikke bliver afbrudt.

Tænk igennem og øv dig i at fortælle det. På den måde kan det føles nemmere at få det sagt, hvis du har øvet dig inden. 

Hvis du har lyst eller brug for at øve dig med en anden voksen, inden du snakker med dine forældre, kan du ringe eller skrive til en rådgiver på SletDet Rådgivningen. Vi kan hjælpe dig.   

For nogle kan det være svært at finde ‘det rette tidspunkt’ at sige det på. Derfor kan det være en god idé at aftale et tidspunkt, hvor I kan snakke sammen, så det ikke bliver forhastet eller stressende. 

Du kan fx spørge ‘Har du tid til at snakke efter aftensmaden? Jeg har noget, jeg gerne vil snakke med dig om’. Sørg for, at hun/han ved, at det er vigtigt for dig. 

Hvis det er svært for dig at sige højt, kan du overveje, om det er nemmere at lave en aftale over SMS.   

Det kan være rart at få sagt til dine forældre, at det er svært for dig at åbne op, og at du er kommet til dem, fordi du har brug for deres hjælp.  

Fortæl dem, at du er kommet ud for noget, som du ikke selv har bedt om. Forklar dem, at det er normalt at dele billeder, og at det ikke er dig, der har gjort noget forkert.  

Prøv at sætte ord på, hvad problemet er, og hvordan du har det. 

Husk på, at dine forældre også har været unge engang, og at de vil dig det bedste.   

Fortæl dine forældre, at de kan ringe eller skrive til SletDet Rådgivningen for at få sparring. Vi kan give konkrete råd til jeres situation. 

Måske I kan kontakte os sammen?  

Hvis du ikke kan tale med dine forældre

– så findes der heldigvis mange andre ting, du kan gøre!   

Det kan eksempelvis hjælpe at: 

Snakke med en voksen, som du stoler på
Hvis du ikke har mulighed for/lyst til at snakke med dine forældre, så kan en anden voksen være lige så god at snakke med. Overvej, hvem i dit netværk, du har lyst til at dele din historie med.
  

Få hjælp på din skole 
Hvis du fortæller om din situation til din lærer, studievejleder eller en anden voksen på skolen, så er de forpligtede til at hjælpe dig. Du har krav på at få hjælp.

Snakke med en ven om dine problemer 
Nogle gange hjælper det bare at fortælle det højt. Vi ved, at rigtig mange unge kæmper med problemer på sociale medier – måske din ven har prøvet noget lignende, eller måske din ven har en god idé til, hvad I kan gøre?

Se spørgsmål og svar fra vores videobrevkasse
– måske har andre stået i samme situation som dig? Her finder du vores videobrevkasse.

Skriv eller ring til os på SletDet Rådgivningen. Vi hjælper mange unge om ugen, og vi vil også rigtigt gerne hjælpe dig. 

Har du allerede snakket med dine forældre? 

Måske de blev sure, eller måske du føler, at de er blevet skuffede over dig?  

Ligesom alle andre mennesker, reagerer forældre forskelligt. Forældres reaktioner kan skyldes mange forskellige ting, fx hvilket humør de er i, om de har haft en hård dag, eller hvis ting kommer meget bag på dem. 

Hvor er det bare sejt og modigt, at du har valgt at fortælle dine forældre om det – også selvom de måske ikke reagerede som du (eller vi) havde håbet.
Det er meget modigt af dig, at du har åbnet op. Husk det.   

Husk, at du ikke har gjort noget forkert, selvom du måske føler det efter at have snakket med dine forældre.
Ligegyldig hvilken reaktion du har fået, er det ikke dig, der har bedt om at stå i denne situation, og du har brug for hjælp til at komme videre. Det er modigt og sejt, at du har bedt om hjælp – også selvom det måske ikke virker sådan lige nu.  

Hvis dine forældre har reageret voldsomt, kan det skyldes flere ting, fx:  

At de er meget bekymrede for dig, og de synes, at det er forfærdeligt, at du er havnet i denne situation. Forældre kan hurtigt reagere voldsomt, hvis de bliver frustrerede – husk, at det ikke har noget med dig at gøre, selvom det føles sådan – de ønsker dig det bedste, og de er bare bekymrede for dig.    

At de havde ikke ‘set den komme’, og derfor har de ikke nået at forberede en ordentlig og rolig reaktion. Derfor reagerer de ud fra ‘ukontrollerede impulser’ – noget, de ikke kan styre, og som ufrivilligt går ud over dig, selvom det ikke burde.

At de ved ikke, hvad de skal gøre. Måske ved dine forældre ikke, hvad de skal gøre, og derfor går de en smule i panik. Måske de bliver vrede. Det kan hjælpe, hvis du fortæller, at SletDet Rådgivningen også hjælper forældre. Vi kan rådgive dine forældre i forhold til den konkrete situation. Her kan du se vores åbningstider.