Jeg er blevet delt – hvad gør jeg?

Her finder du et par råd til, hvad du kan gøre, hvis du har fået delt privat information, billeder eller videoer mod din vilje. 

Der findes mange forskellige former for digitale krænkelser. Derfor er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene lige godt. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til den situation, du står i, er du altid velkommen til at kontakte SletDet Rådgivningen.  

Det skal du vide og gøre, hvis du er blevet delt

Hvis du har fået delt et privat eller intimt billede eller en video af dig selv uden at give samtykke, skal du vide, at det ikke er din skyld.

Vi  har talt med mange børn og unge, som fortæller, at de har følt skyld og skam, når de har fået delt materiale uden at give samtykke. Det er vigtigt at fortælle dig, at du ikke har gjort noget forkert – også selvom du måske selv har sendt billedet i første omgang. Du har ikke bedt om at stå i denne situation.  

Tag billeder eller screenshots af de krænkende billeder, videoer eller tekster, hvis ikke personen vil slette indholdet omgående. Så har du beviser for, hvad der er sket.

Spørg gerne en voksen, du stoler på eller ven/veninde om hjælp til at indsamle beviserne. Det kan bruges til at bevise krænkelsen. Det kan også bruges til at melde det til sociale medier og politiet, hvis det bliver nødvendigt. 

Fortæl personen, at det, de gør, kan være ulovligt. Man må nemlig ikke dele andres intime billeder uden et samtykke – og specielt ikke, hvis personen er under 18 år.

Hvis du kender den person, der har delt noget af dig mod din vilje, så bed dem slette materialet.

Hvis du ikke kender personen, kan det være en mulighed at skrive til vedkommende. Det kan være svært at gøre alene, så vi anbefaler, at du får hjælp af en, som du stoler på.

Delte informationer, billeder og videoer kan desværre hurtigt sprede sig, hvis det bliver delt videre med andre. 

Her på SletDet Rådgivningen har vi vejledninger til, hvordan du kontakter de sociale medier og beder om at få materiale slettet. Hvis materialet ligger på en hjemmeside, kan du anmelde det ved at kontakte ejerne af hjemmesiden og gøre dem opmærksom på, at materialet er ulovligt. 

Hvis du ønsker, at noget materiale skal slettes fra sociale medier, skal du give en god grund. Det kan for eksempel være, at det krænker dit privatliv, eller at materialet strider mod det sociale medies egne regler om intimt materiale.  

Hvis du har fået delt intimt eller privat materiale på nettet, kan det føles svært eller pinligt at tale med andre om det. Mange unge, som vi har talt med, fortæller, at de føler sig alene med problemet. Det er vigtigt at få talt med andre om det, hvis du er blevet udsat for en digital krænkelse. Det kan hjælpe mod følelsen af ensomhed, men også sørge for, at du får den rette støtte og hjælpe til at håndtere situationen. 

Hvis du synes, at det er svært at tale med dine forældre eller en anden voksen, du stoler på, kan du måske bruge disse gode råd til, hvordan du kan tage samtalen

Se vores rådgiver Sophie fortælle hvad, du kan gøre, hvis du har fået delt et nøgenbillede uden samtykke