Sådan gør du – trin for trin

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver afpresset eller truet?

Det føles måske helt uoverskueligt at skulle gøre noget ved afpresningen lige nu. Det er en voldsom situation at stå i. Men det er en rigtig god idé hurtigt at få hjælp, så du kan få det godt igen. På denne side kan du læse vores guide til, hvordan du trin for trin håndterer din situation med afpresning.  

Det er naturligt at komme i tvivl om, hvad du skal gøre.  Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig, der bliver truet på nettet. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på graden af truslerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os.

Værd at vide, hvis du bliver truet eller afpresset

Hvis du oplever, at nogen afpresser eller truer dig, så er det vigtigt, at du ikke giver efter og giver den, der presser dig, det vedkommende beder om. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Ofte kan man komme til at tænke, at man selv er ude om det, hvis man bliver truet på nettet. Her er det vigtigt for SletDet at fortælle, at det IKKE er din skyld.

Du har ikke bedt om at stå i denne situation, og du har ikke gjort noget forkert – heller ikke selvom du måske selv har sendt et billede eller andet, som du nu bliver truet med. Den, der har gjort noget forkert, er den, der truer dig. 

Det er ulovligt at true andre med at dele private billeder, videoer eller beskeder. Det er også ulovligt at tvinge andre til at deltage i seksuel adfærd på nettet. Det er strafbart. Her kan du læse mere om lovgivningen om trusler og afpresning.

Hvis du oplever at blive truet, så er det meget vigtigt, at du ikke går alene med det. Der er ingen, der skal stå alene i sådan en situation. Du er måske nervøs eller bange og har det rigtig skidt. Derfor er det vigtigt at få talt med nogen – også selvom det kan være rigtig svært.

Start måske med at tale med en ven, men gå også til en voksen, som kan hjælpe dig med at få truslerne til at stoppe. En voksen kan også hjælpe med at anmelde sagen til politiet, hvis det er nødvendigt. 

Bliver du truet eller afpresset, kan det være en god idé at anmelde det til det sociale medie, hvor det foregår. Du kan få hjælp til at anmelde og blokere i vores slettevejledninger.

Anmeld eventuelt truslerne eller afpresningen til politiet. Hvis du anmelder det til politiet, når du er under 18 år, skal dine forældre inddrages. Husk at gemme beviser i sagen, fx screenshots af truslerne. Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål, må du endelig kontakte os.