Hvad er hacking – og hvad gør jeg, hvis jeg er blevet hacket?

På den side kan du læse om, hvad hacking er, hvordan du kan få kontrol over din profil igen, og hvad du kan gøre, hvis du er blevet hacket.

Det kan det føles voldsomt og grænseoverskridende, hvis du er blevet hacket. Du skal vide, at det ikke er din skyld. Det er derfor godt, at du søger hjælp og viden til, hvordan du kan håndtere situationen.

SletDet Rådgivningen har hjulpet mange børn og unge med digitale krænkelser. Vi kan også hjælpe dig, hvis du er blevet hacket.

Hvad er hacking? 

Du er blevet hacket, når nogen – mod din vilje – bryder ind i din computer/telefon og dermed får adgang til dine personlige oplysninger. Hacking kan se forskelligt ud, fx får nogle hacket deres Snapchat-profil. Andre kan få hacket deres arbejdscomputere. 

Hacking er ulovligt. Det står i Straffelovens §263 stk. 2. 

Få kontrol over din profil igen 

Hvis du stadig har adgang til din profil
Hvis du stadig har mulighed for at logge på din profil, anbefaler vi, at du ændrer din adgangskode, så hackeren bliver logget af.

Vi anbefaler også at tilføje to-trins-godkendelse, som de fleste sociale medier har. To-trins-godkendelse betyder, at du skal logge ind af to trin. Det gør det sværere at hacke dig i fremtiden og gør, at hackeren bliver lukket ude af din profil.   

Hvis du ikke længere har adgang til din profil
Det kan føles utroligt krænkende, at andre har adgang til din private profil. For at få profilen lukket ned eller fjernet hackeren fra din profil, skal du kontakte den platform, hvor profilen er oprettet.

De fleste platforme har klare retningslinjer på området. De har mulighed for at slette profilen eller gøre, at du kan genvinde adgangen til profilen. På den måde kan du få kontrol over din situation igen. Du kan finde hjælp til  dette i vores vejledninger. Hvis det ikke virker, er du velkommen til at kontakte SletDet Rådgivningen.   

Sådan gør du, hvis du er blevet hacket

Herunder har vi samlet en række gode råd til dig, der er blevet hacket. Der kan være stor forskel på situationerne. Derfor er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til netop din situation, er du velkommen til at kontakte os. 

Det giver rigtig god mening, hvis du er frustreret eller utryg og synes, at det er grænseoverskridende og krænkende, at du er blevet hacket. Alle kan blive hacket, og det er ikke din skyld. Det er nogle, der har gjort noget ondskabsfuldt (og ulovligt) mod dig.

Hvis du oplever at få din computer eller profil hacket, så er det en god ide at skifte alle dine adgangskoder de forskellige steder du logger ind. Det er vigtigt at gøre dine adgangskoder ‘svære at gætte’, det vil sige bruge både store og små bogstaver, tal og tegn. 

Vi anbefaler også at bruge to-trins godkendelse. To-trins-godkendelse kan se forskellig ud på forskellige sociale medier. Overordnet betyder det, at der bliver tilføjet et ekstra trin, når du logger ind. Det sikrer, at det er dig, som logger ind – og ikke en, der har hacket dig.

For at undgå misforståelser, kan det være en god idé at fortælle venner og familie, at du er blevet hacket, og at du ikke har adgang til profilen i øjeblikket. 

Det er svært at stå alene i denne situation. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en voksen, som kan hjælpe dig. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde.

Vi ved, at det kan føles grænseoverskridende at tale om det. Men vi ved også fra andre unge, vi har hjulpet, at det kan være rart, at andre ved, hvordan man har det. På den måde kan du få den støtte og tryghed, som du har brug for i sådan en situation.

En voksen, som du stoler på, kan også hjælpe med at finde ud af, om I skal anmelde hackingen til politiet.

Det er vigtigt, at du kontakter den platform, hvor du er blevet hacket, fx Snapchat eller Instagram. De har klare regler på området og har mulighed for at slette den hackede profil, så du får kontrol over din situation igen.

Hvis du har brug for hjælp til at kontakte platformen, kan du se vores vejledninger – eller kontakte os på SletDet Rådgivningen. 

Ifølge Straffeloven er det ulovligt at hacke sig ind i andres profiler. Man kan blive straffet for det.

Hvis du er i tvivl om du skal anmelde til politiet, kan du starte med at snakke med en voksen, som kan hjælpe dig. Sammen kan i også kontakte SSP-konsulenten i din kommune. De kan hjælpe dig med, hvad du skal gøre, og hvad du skal være opmærksom , hvis du vil lave en politianmeldelse.

Her kan du læse om, hvornår og hvordan du kan lave en politianmeldelse

Du kan også anmelde hackingen direkte til politiet på deres anmeldelsesportal.