Falske profiler – hvad er det, og hvad gør jeg, hvis jeg oplever det?

Hvad er en falsk profil?

En falsk profil er en profil på et socialt medie, som er oprettet i et andet navn end ens eget. Målet med de falske profiler er at udgive sig for at være en anden.  

De falske profiler  kan for eksempel bruges til at lave sjov med en anden person. Profilerne kan også bruges til at mobbe, fordi det er muligt at udgive sig for at være en anden og misbruge den andens oplysninger og billeder, så personen fremstår i et negativt lys. De kan også bruges til at true eller afpresse. 

Er det ulovligt at oprette en falsk profil?

Lovgivningen i forbindelse med falske profiler er kompleks og kan være svær at forstå.   

Som udgangspunkt er det ifølge Straffelovens §264e ulovligt at oprette en falsk profil med en andens navn, cpr-nummer eller billede, hvis profilen fremstiller personen på en negativ måde.

Det er også ulovligt, at:   

  • Bruge en falsk profil til at chikanere, true eller afpresse andre. 
  • Bruge en falsk profil til at videregive falske oplysninger, udtrykke ekstreme holdninger, krænke andre og lignende. 
  • Bruge en falsk profil til at dele intime billeder, videoer eller oplysninger. 

Man må heller ikke hacke sig ind i andres profiler. Det kan man blive straffet for. Få gode råd, hvis du er blevet hacket

Selvom det, du oplever, ikke nødvendigvis er ulovligt, kan det stadig være ekstremt ubehageligt. Vi vil derfor altid opfordre dig til at kontakte os, hvis du har brug for råd og vejledning i din situation. 

Hvad gør jeg?

Hvis nogen udgiver sig for at være dig på nettet, kan det føles voldsomt og meget grænseoverskridende, og det er derfor godt, at du søger hjælp. 

Nedenfor har vi samlet en række gode råd til dig. Dette er generelle råd. Da der kan være stor forskel på situationerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os 

Det giver rigtig god mening, hvis du er frustreret og ked af det. Det kan føles både grænseoverskridende og krænkende, at nogen udgiver sig for at være dig på nettet. Husk, at det ikke er dig, der har gjort noget forkert. Det kan ske for alle, og du har ikke bedt om at stå i denne situation.  

For at undgå misforståelser, kan det være en god idé at fortælle venner og familie, at det ikke er dig, der har lavet profilen, og at du ikke har adgang til den.

Hvis der er blevet oprettet en falsk profil i dit navn, så er det vigtigt at få den stoppet. Det kan kun gå for langsomt. Derfor kan det være en god idé at anmelde profilen til det sociale medie, hvor profilen er oprettet. Det kan du finde en guide til i vores slettevejledninger. Bed dine venner og familie om at gøre det samme.  
   
For at få siden/profilen lukket ned, skal du kontakte den platform, hvor profilen er oprettet. Platformen har typisk klare retningslinjer på området og har mulighed for at slette den falske profil. På den måde kan du få kontrol over din situation igen. Du kan finde en guide til dette i vores slettevejledninger.

Du skal ikke stå alene i denne situation. Det kan føles enormt krænkende, hvis der er oprettet en falsk profil i dit navn. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en voksen, som du stoler på. Det kan være en forælder, en lærer, en pædagog eller en helt fjerde. Vi ved, at det kan føles grænseoverskridende at tale om det, men vi ved også, at det kan være rart, at andre ved, hvordan man har det. På den måde kan du få den støtte og tryghed, som du har brug for i sådan en situation. 
   
Når du har talt med en voksen, kan I finde ud af, om sagen skal meldes til politiet, eller om der skal oprettes en klage til Datatilsynet. Vil I høre mere om dette, er I velkomne til at  kontakte os.