Falske profiler – hvad er det, og hvad gør jeg, hvis jeg oplever det?

Har nogen oprettet en falsk profil af eller om dig?

Denne side  giver dig viden om, hvad en falsk profil er, hvad lovgivningen på området er, samt råd til, hvad du kan gøre, hvis du nogle har oprettet en falsk profil om dig.

Hvad er en falsk profil?

En falsk profil er en profil på et socialt medie, som er oprettet i et andet navn end ens eget. Målet med falske profiler er at udgive sig for at være en anden end en selv.

Falske profiler kan fx bruges til at lave sjov med en anden person. Profilerne kan også bruges til at mobbe, fordi det er muligt at udgive sig for at være en anden og misbruge den andens oplysninger og billeder, så personen fremstår negativt. Falske profiler kan også bruges til at true eller afpresse.

Er det ulovligt at oprette en falsk profil?

Det kan være svært at sige med sikkerhed, om det er ulovligt at oprette en falsk profil. Det afhænger af situationen.   

Som udgangspunkt er det ulovligt at oprette en falsk profil med en anden persons navn, cpr-nummer eller billede, og udgive sig for at være en anden person (Straffelovens §264e).

Det er også ulovligt at:   

  • Bruge en falsk profil til at chikanere, true eller afpresse andre.
  • Bruge en falsk profil til at give falske oplysninger om andre, krænke eller udtrykke ekstreme holdninger på vegne af en anden.
  • Bruge en falsk profil til at dele intime billeder, videoer eller oplysninger om andre.

Man må heller ikke hacke sig ind i andres profiler. Det er ulovligt, og det kan man blive straffet for. Få gode råd, hvis du er blevet hacket

Selvom det, du oplever, ikke nødvendigvis er ulovligt, kan det stadig være rigtig ubehageligt. Vi vil derfor altid opfordre dig til at kontakte os, hvis du har brug for råd og vejledning. 

Hvad gør jeg?

Hvis nogen udgiver sig for at være dig på nettet, kan det føles voldsomt og meget grænseoverskridende. Det er en svær situation at stå i alene, og det er derfor en god idé at søge hjælp. 

Nedenfor har vi samlet nogle råd til dig. Da der kan være stor forskel på situationerne, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle rådene. Hvis du er i tvivl eller har brug for råd til din specifikke situation, er du velkommen til at kontakte os 

Det er helt forståeligt, hvis du er frustreret og ked af det. Det kan føles både grænseoverskridende og krænkende, at nogen udgiver sig for at være dig på nettet. Husk at det ikke er dig, der har gjort noget forkert. Det kan ske for alle, og du har ikke bedt om at stå i denne situation.  

For at undgå misforståelser, kan det være en god idé at fortælle venner og familie, at det ikke er dig, der har lavet profilen, og at du ikke har adgang til den.

Hvis der er blevet oprettet en falsk profil i dit navn, så er det vigtigt at få den stoppet. Det kan det være en god idé at anmelde profilen til det sociale medie, hvor profilen er oprettet. Det kan du finde hjælp til sociale medier i vores vejledninger. Bed gerne dine venner og familie om også at anmelde profilen.  
   
For at få profilen lukket ned, skal du kontakte den platform, hvor profilen er oprettet. Platformen har typisk klare retningslinjer på området og har mulighed for at slette den falske profil. På den måde kan du få kontrol over din situation igen. Det kan du også finde hjælp til i vores vejledninger.

Du skal ikke stå alene i denne situation. Det kan føles enormt krænkende, hvis der er oprettet en falsk profil i dit navn. Derfor er det en rigtig god idé at tale med en voksen, som kan hjælpe dig. Det kan være en forælder, lærer, pædagog eller en anden.

Vi ved, at det kan føles grænseoverskridende at tale om det, men vi ved også, at det kan være rigtig rart, at andre ved, hvordan man har det. På den måde kan du få den den hjælp og støtte, som du har brug for i sådan en situation. 
   
Når du har talt med en voksen, kan I finde ud af, om sagen skal meldes til politiet, eller om der skal oprettes en klage til Datatilsynet. I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil vide mere om, hvordan det foregår.